- II. Kabartmalı Portre
- III. Kabartmalı Portre Türleri
- IV. Kabartmalı Portrede Kullanılan Malzemeler
- V. Kabartmalı Portre Teknikleri
- VI. Kabartmalı Portre Çekiminin Yararları
- VII. Kabartmalı Portre Fotoğrafçılığının Dezavantajları
- Karakter Çizimlerine Boyut Ekleme
- IX. Kabartmalı Portrenin Bakımı Iyi mi Yapılır?
Kabartmalı portre, kağıdın yahut başka bir malzemenin yüzeyini yükselterek 3d tesir yaratan bir sanat türüdür. Bu, noktalama, tarama ve kabartma benzer biçimde muhtelif teknikler kullanılarak yapılabilir.
Kabartmalı portre, karakter çizimlerinize derinlik ve gerçekçilik katmanın mükemmel bir yolu olabilir. Değişik gölgeleme tekniklerini kullanarak sayfadan öne çıkan reel bir insan yanılsaması yaratabilirsiniz.
Kabartmalı portre kullanarak karakter çizimlerinize ebat katmanıza yönelik birtakım ipuçları:
- Derinlik hissi yaratmak için muhtelif gölgeleme teknikleri kullanın.
- 3d bir tesir yaratmak için vurgulara ve gölgelere odaklanın.
- Doku ve tafsilat eklemek için noktalama yahut taramayı kullanın.
- Sabırlı olun ve arzu ettiğiniz neticeleri elde edene kadar tekniğinizi uygulayın.
Birazcık ergonomik yaparak en sevdiğiniz karakterlerin güzel ve realist kabartmalı portrelerini yaratabilirsiniz.
Faydalı bulabileceğiniz birtakım ek kaynaklar şunlardır:
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Kabartmalı Portre | Görüntünün kağıt yüzeyinin üstüne yükseltildiği bir tür portre. |
Karakter Çizimi | Bir karakterin benliğinin ve duygularının tasvirine odaklanan bir çizim türü. |
Boyut | Gölgeleme ve fer kullanımıyla yaratılan derinlik yanılsaması. |
Derinlik | İki nesne arasındaki reel mesafe. |
Gölgeleme | Derinlik yanılsaması yaratmak için aleni ve koyu tonların kullanılması. |
II. Kabartmalı Portre
Kabartmalı portre, insanların realist ve detaylı tasvirlerini kurmak için kullanılan asırlık bir sanat formudur. Kabartmalı portre sanatının ilk örnekleri M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanır ve Çin'de bulunmuştur. Bu ilk kabartmalı portreler kilden yapılmıştı ve çoğunlukla cenaze objeleri olarak kullanılıyordu.
15. yüzyılda Avrupa'da dini imgeler yaratmanın bir yolu olarak kabartmalı portreler kullanılmaya başlandı. Bu kabartmalı portreler çoğu zaman metalden yapılıyordu ve kiliseleri ve öteki dini binaları süslemek için kullanılıyordu.
18. yüzyılda kabartmalı portre, meşhur kişilerin portrelerini yaratmanın bir yolu olarak kullanılmaya başlandı. Bu kabartmalı portreler çoğu zaman bakırdan yapılıyordu ve evleri ve ofisleri süslemek için kullanılıyordu.
19. yüzyılda kabartmalı portre, seri üretilen sahneler yaratmanın bir yolu olarak kullanılmaya başlandı. Bu kabartmalı portreler çoğu zaman kağıttan yapılıyordu ve kitap, mecmua ve gazeteleri resimlemek için kullanılıyordu.
Günümüzde kabartmalı portre sanatı hala popüler bir sanat formudur. Kabartmalı portreler çoğu zaman metal, kağıt yahut plastikten yapılır. İnsanların, hayvanların ve nesnelerin realist ve detaylı tasvirlerini kurmak için kullanılabilirler.
III. Kabartmalı Portre Türleri
Her biri kendine has manzara ve his veren birçok değişik kabartmalı portre türü vardır. En popüler türlerden bazıları şunlardır:
- Rölyef Kabartma
- Gravür Kabartma
- Serigrafi Kabartma
- Lazer Kabartma
- Dijital Kabartma
Her tür kabartmalı portrenin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır, bu yüzden projeniz için doğru türü seçmeniz önemlidir.
Kabartma kabartma, görüntünün kağıt yüzeyinin üstüne yükseltildiği bir tür kabartmalı portredir. Bu tür kabartma oldukça dokunsal ve realist bir tesir yaratır.
Gravür kabartması, görüntünün kağıt yüzeyinin dibine girintili olduğu bir tür kabartmalı portre resmidir. Bu tür kabartma daha incelikli ve zarif bir tesir yaratır.
Serigrafi kabartma, görüntünün serigrafi baskı işlemi kullanılarak oluşturulduğu bir tür kabartmalı portredir. Bu tip kabartma çoğu zaman ürün paketleme benzer biçimde ticari uygulamalarda kullanılır.
Lazer kabartma, görüntünün bir lazer kullanılarak oluşturulduğu bir tür kabartmalı portredir. Bu tür kabartma çoğu zaman yüksek kaliteli, detaylı sahneler için kullanılır.
Dijital kabartma, görüntünün dijital bir yazıcı kullanılarak oluşturulduğu bir tür kabartmalı portredir. Bu tür kabartma çoğu zaman düşük maliyetli, seri üretilen sahneler için kullanılır.
IV. Kabartmalı Portrede Kullanılan Malzemeler
Kabartmalı portrede kullanılan malzemeler istenilen efekte nazaran değişmektedir. En yaygın malzemelerden bazıları şunlardır:
- Kağıt
- Karton
- Kumaş
- Köpük
- Odun
Kullanılan malzemenin türü kabartmalı portrenin son görünümünü etkileyecektir. Örnek olarak kağıttan yapılma bir portre, ahşap bir portreye nazaran daha hafifçe ve daha kırılgan bir görünüme haiz olacaktır.
Sanatçı, kabartma işlemine dayanabilecek kadar sağlam ve istenilen etkiyi yaratacak bir araç-gereç seçmelidir.
V. Kabartmalı Portre Teknikleri
Kabartmalı portreler kurmak için kullanılabilecek muhtelif teknikler vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Sürtünme: Bu, yükseltilmiş bir yüzeye yerleştirilmiş bir kağıt parçasının üstüne bir kalem yahut başka bir alet sürtmeyi içeren sıradan fakat müessir bir tekniktir. Netice, yarım kabartma bir heykele benzeyen yükseltilmiş bir görüntüdür.
- Kalıplama: Bu teknik, bir kağıt parçası üstünde yükseltilmiş bir imaj kurmak için bir kalıbın kullanılmasını ihtiva eder. Şablon karton, plastik yahut metal benzer biçimde muhtelif malzemelerden yapılabilir.
- Kabartma tozu: Bu toz, üstünde desen bulunan bir kağıt parçasına uygulanır. Toz ısıtıldığında erir ve kabarık bir imaj oluşturur.
- Sıcaklık tabancasıyla kabartma: Bu teknik, bir kağıt parçasına uygulanan kabartma tozunu eritmek için bir sıcaklık tabancasının kullanılmasını ihtiva eder. Netice, yarım kabartma bir heykele benzeyen yükseltilmiş bir görüntüdür.
- Lazerle kabartma: Bu teknik, bir kağıt parçası üstünde yükseltilmiş bir imaj kurmak için lazerin kullanılmasını ihtiva eder. Netice, muhtelif amaçlarla kullanılabilecek kırılgan ve detaylı bir görüntüdür.
Bu tekniklerin her birinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Sizin için en iyi teknik, istenen sonuca ve yetenek seviyenize bağlı olacaktır.
VI. Kabartmalı Portre Çekiminin Yararları
Kabartmalı portre geleneksel düz portrelere nazaran oldukça sayıda avantaj sunar:
- Boyut ve derinlik eklendi. Kabartmalı portrelerin üçüncü bir boyutu varmış benzer biçimde görünür, bu da onlara düz portrelerden daha çok gerçekçilik ve derinlik hissi verir. Bu, daha realist bir manzara yaratılmasına destek olabileceğinden bilhassa insan yahut hayvan portreleri için etkilidir.
- Daha büyük teferruat. Kabartmalı portreler, düz portrelere nazaran daha çok tafsilat yakalayabilir şundan dolayı görüntünün yükseltilmiş alanları daha kırılgan bir halde oluşturulabilir. Bu, karmaşa yüz özelliklerine haiz kişilerin portreleri yahut oldukça fazla tafsilat içeren manzaralar için idealdir.
- Daha dokunsal bir edinim. Kabartmalı portreler, görüntünün yükseltilmiş alanları hissedilebildiği için düz portrelere nazaran daha dokunsal olabilir. Bu, onları seyirciler için daha entresan hale getirebilir ve bununla birlikte seyirci ile portrenin mevzusu içinde daha şahsi bir irtibat kurulmasına da destek olabilir.
VII. Kabartmalı Portre Fotoğrafçılığının Dezavantajları
Kabartmalı portre, karakter çizimlerine oldukça fazla ebat ve derinlik katabilirken, dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım dezavantajlar da vardır.
Evvela kabartmalı portre çizimi öteki çizim yöntemlerine nazaran daha çok süre alabilir. Bunun sebebi yükseltilmiş etkiyi yaratmak için daha çok adım gerektirmesidir.
İkincisi, kabartmalı portre çizimi öteki çizim yöntemlerine nazaran daha pahalı olabilir. Bunun sebebi, yükseltilmiş etkiyi yaratmak için ihtiyaç duyulan malzemelerin daha maliyetli olabilmesidir.
En son, kabartmalı portre çiziminin öğrenilmesi öteki çizim yöntemlerine nazaran daha zor olabilir. Bunun sebebi, yükseltilmiş etkiyi yaratmak için muayyen düzeyde yetenek ve teknik gerektirmesidir.
Genel hatlarıyla kabartmalı portre, karakter çizimlerine ebat ve derinlik katmanın mükemmel bir yoludur. Sadece bu tekniğin sizin için müsait olup olmadığına karar vermeden ilkin, bu tekniğin dezavantajlarının bilincinde olmanız önemlidir.
Karakter Çizimlerine Boyut Ekleme
Kabartmalı portre, çarpıcı sanat eserleri yaratmak için kullanılabilecek benzersiz ve oldukça yönlü bir sanat formudur. Karakter çizimlerinize ebat katarak daha realist ve entresan bir imaj oluşturabilirsiniz.
Karakter çizimlerinize ebat katmanın birkaç değişik yolu vardır. Popüler yöntemlerden biri gölgelendirme kullanmaktır. Gölgelendirme, karakterlerinize derinlik hissi vermenize destek olabilecek gölgeler ve vurgular kurmak için kullanılabilir. Doku ve tafsilat kurmak için tarama ve çapraz taramayı da kullanabilirsiniz.
Karakter çizimlerinize ebat eklemenin bir başka yolu da çizgi kalınlığı kullanmaktır. Çizgilerinizin kalınlığını değiştirerek görüş açısı ve derinlik hissi yaratabilirsiniz. Değişik efektler kurmak için eğri çizgiler ve düz çizgiler benzer biçimde değişik çizgi türlerini de kullanabilirsiniz.
En son karakter çizimlerinize renk kullanarak da ebat kazandırabilirsiniz. Zıt renkler kullanarak derinlik ve görüş açısı duygusu yaratabilirsiniz. Değişik ruh halleri ve atmosferler yaratmak için değişik renkleri de kullanabilirsiniz.
Birazcık ergonomik yaparak bu teknikleri karakter çizimlerinize ebat eklemek ve çarpıcı sanat eserleri yaratmak için kullanabilirsiniz.
IX. Kabartmalı Portrenin Bakımı Iyi mi Yapılır?
Kabartmalı portreler, karakter çizimlerinize ebat ve derinlik katmanın güzel ve benzersiz bir yoludur. Sadece, kabartmalı portrenizin uzun seneler dayanabilmesi için bakımını iyi mi yapacağınızı bilmek önemlidir.
Kabartmalı portrenizin bakımıyla alakalı birkaç ipucu:
- Direkt güneş ışığından ve ısıdan uzak tutun.
- Neme yahut suya maruz bırakmayın.
- Sert kimyasallarla temizlemeyin.
- Birkaç ayda bir yumuşak bir bezle tozunu alın.
Bu sıradan ipuçlarını takip ederek kabartmalı portrenizin uzun seneler dayanmasını sağlayabilirsiniz.
S: Kabartmalı portre nelerdir?
C: Kabartmalı portre, kağıdın yahut başka bir malzemenin yüzeyini yükselterek 3d tesir yaratan bir sanat türüdür. Bu, oyma, damgalama yahut kabartma benzer biçimde muhtelif teknikler kullanılarak yapılabilir.
S: Kabartmalı portrenin yararları nedir?
C: Kabartmalı portreler oluşturmanın aşağıdakiler dahil pek oldukça faydası vardır:
- Çizimlerinize derinlik ve ebat katabilirler.
- Çizimlerinizi daha realist hale getirebilirler.
- Kendinizi anlatım etmenin keyifli ve yaratıcı bir yolu olabilirler.
S: Kabartmalı portrenin dezavantajları nedir?
C: Kabartmalı portreler oluşturmanın birkaç dezavantajı vardır:
- Oluşturulmaları süre alabilir.
- Öğrenmeleri zor olabilir.
- Oluşturulmaları pahalı olabilir.
0 Yorum