(*5*)S: Süslemelerime iyi mi eklerim?
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Hususi ev dekorasyonu | Kişiselleştirilmiş ahşap tabelalar, evinizin dekoruna şahsi bir dokunuş katmanın mükemmel bir yolu olabilir. Kişiliğinizi ve tarzınızı yansıtan bir tabela kurmak için tasarımı, renkleri ve malzemeleri seçebilirsiniz. |
DIY el sanatları | Kişiselleştirilmiş ahşap tabelalar yapmak her insanın yapabileceği keyifli ve basit bir DIY projesidir. Herhangi bir hususi beceriye ya da araca ihtiyacınız yoktur ve ihtiyacınız olan bütün malzemeleri mahalli hırdavat mağazanızda bulabilirsiniz. |
Kişiye hususi ahşap tabelalar | Kişiselleştirilmiş ahşap tabelalar, hususi birine olan takdirinizi göstermenin mükemmel bir yoludur. Eşinize, çocuklarınıza, ebeveyninize, arkadaşlarınıza yahut önemsediğiniz herhangi birine işaret yapabilirsiniz. |
Ahşap işaretler | Ahşap tabelalar her türlü ev dekoruna klasik ve zamansız bir eklentidir. Misafirleri ağırlamak, şömine rafını süslemek ya da döşek odasına benlik dokunuşu eklemek benzer biçimde muhtelif şekillerde kullanılabilirler. |
Ağaç işleri | Kişiselleştirilmiş ahşap tabelalar yapmak, ahşap işçiliğini öğrenmenin mükemmel bir yoludur. Değişik aletlerin iyi mi kullanılacağını, ahşapla iyi mi çalışılacağını, güzel ve işlevsel sanat eserlerinin iyi mi yaratılacağını öğreneceksiniz. |
(*5*)
II. Malzemeler ve Araçlar
Kişiselleştirilmiş bir ahşap tabela yapmak için gerekseme duyacağınız malzemeler ve araçlar şunlardır:
- Ahşap (ahşap türü, aradığınız görünüme bağlı olacaktır)
- Testere (odun kesmek için)
- Zımpara kağıdı (ahşabı zımparalamak için)
- Kir ya da boya (ahşabı bitirmek için)
- Fırçalar (kir ya da boya yürütmek için)
- Dekoratif süslemeler (parıltı, kurdele ya da çiçek benzer biçimde)
- Sıcak tutkal tabancası (süslemeleri eklemek için)
- Mezura
- Kalem
III. Tabelanızı Tasarlamak
Kişiye hususi ahşap tabela yapmanın ilk adımı tabelayı tasarlamaktır. Bu kağıt üstünde ya da dijital olarak yapılabilir. Tabelayı kağıt üstünde tasarlıyorsanız, tasarımı kestikten sonrasında ahşaba aktarmanız gerekecektir. Tabelayı dijital ortamda tasarlıyorsanız çıktısını alıp şablon olarak kullanabilirsiniz.
Tabelanızı tasarlarken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız icap eder:
- İşaretin boyutu
- İşaretin şekli
- Kullanacağınız makale tipi
- Kullanacağınız renkler
- Vermek dilediğiniz bildiri
Tabelanızı tasarladıktan sonrasında ahşabı kesmeye başlayabilirsiniz.
IV. Ahşabı Kesmek
Tabelanız için ahşabı kesmek için bir testereye ihtiyacınız olacak. Kullandığınız testere türü ahşabın kalınlığına ve tabelanın boyutuna bağlı olacaktır. İnce ahşap için el testeresi ya da dekupaj testeresi kullanabilirsiniz. Daha kalınca ahşaplar için masa testeresi ya da gönye testeresi benzer biçimde bir elektrikli testereye ihtiyacınız olacaktır.
Ahşabı dilediğiniz büyüklükte kestikten sonrasında kenarları zımparalamanız gerekecektir. Bu, ahşabın pürüzsüzleştirilmesine ve işlenmesinin daha kolay bulunmasına destek olacaktır. El zımparası ya da motorlu zımpara kullanabilirsiniz.
Ahşabı zımparalarken ciğerlerinizi korumak için toz maskesi taktığınızdan güvenilir olun. Ek olarak iyi havalandırılmış bir alanda çalışmalısınız.
V. Ahşabı Zımparalamak
Tabelanız için ahşabı kesip şekillendirdikten sonrasında, pürüzsüz bir halde zımparalamak önemlidir. Bu, sonlanmış olan bir manzara meydana getirmeye ve kıymıkların önlenmesine destek olacaktır. Ahşabı zımparalamak için el zımparası ya da yörüngeli zımpara kullanabilirsiniz. Kaba taneli bir zımpara kağıdıyla (80 adet) başlayın ve daha ince bir taneye (120-220 adet) kadar ilerleyin. Tahıl yönünde zımparaladığınızdan güvenilir olun.
Ahşabı pürüzsüz bir halde zımparaladıktan sonrasında, onu nemden ve aşınmadan korumak için bir dolgu macunu uygulayabilirsiniz. Poliüretan dolgu macunu, vernik ya da ahşap hasım kullanabilirsiniz. Bir sonraki adıma geçmeden ilkin sızdırmazlık maddesinin tamamen kurumasını bekleyin.
VI. Kir ya da Boya Yürütmek
Ahşabı dilediğiniz pürüzsüzlüğe kadar zımparaladıktan sonrasında üstüne kir ya da boya uygulayabilirsiniz. Kir ahşaba daha naturel bir manzara kazandıracak, boya ise daha canlı ya da özelleştirilmiş bir tasavvur oluşturmanıza imkan elde edecektir.
Lekeyi yürütmek için, ahşap üstüne damar yönünde fırçalamanız yeterlidir. Bir sonraki adıma geçmeden ilkin lekenin tamamen kurumasını bekleyin.
Boya yürütmek için evvela astar uygulayarak yüzeyi hazırlamanız gerekecektir. Astar kuruduktan sonrasında ahşabı dilediğiniz renge boyayabilirsiniz. Bir sonraki adıma geçmeden ilkin boyanın tamamen kurumasını bekleyin.
Tabelanızda bir tasavvur kurmak için şablon kullanıyorsanız, boyayı kalıba uygulamanız ve peşinden dikkatlice tahtaya bastırmanız gerekecektir. Boyanın lekelenmesini önlemek için şablonu olası olan en yakın zamanda çıkardığınızdan güvenilir olun.
Lekeyi ya da boyayı uygulamayı bitirdikten sonrasında ahşabı erozyon ve yıpranmaya karşı korumak için kapatabilirsiniz. Ahşap için hususi olarak tasarlanmış bir dolgu macunu kullanabilir ya da saydam bir poliüretan kaplama kullanabilirsiniz.
VII. Dekorasyon Ekleme
Tabelanızı boyamayı ya da boyamayı bitirdikten sonrasında dilediğiniz dekorasyonu ekleyebilirsiniz. Bu, parıltı, kurdele, çiçek ya da öteki süslemelerin eklenmesini içerebilir. Ek olarak tabelanın arkasına askı aparatı takarak duvara asabilirsiniz.
Tabelanıza dekorasyon eklemek için birtakım ipuçları:
- Süslemeleri uygularken hafifçe bir dokunuş kullanın, zira oldukca fazla olması tabelayı ağırlaştırabilir ya da darmadağın görünmesine niçin olabilir.
- Tabelanın genel tasarımını tamamlayan dekorasyonları seçin.
- Yaratıcı olun ve değişik dekorasyon kombinasyonlarını kontrol edin.
Bu ipuçlarını takip ederek evinize mutlaka güzellik katacak kişiselleştirilmiş bir ahşap tabela oluşturabilirsiniz.
Donanımı Takma
VIII. Donanımı Takma
Tabelanızı dekore etmeyi bitirdikten sonrasında, donanımı takmanın tarihi geldi. Bu, tabelayı bir duvara ya da kapıya asmanıza imkan tanır. Ahşap bir tabelaya donanım takmanın birkaç değişik yolu vardır, sadece en yaygın yöntemler çivi, vida ya da kanca kullanmaktır.
Çivi kullanıyorsanız ahşabın çatlamasını önlemek için tabelada evvel delikler açmanız gerekecektir. Delikler açıldıktan sonrasında çivileri yerine çakabilirsiniz. Çivilerin tabeladan geçip duvara ya da kapıya girecek kadar uzun olduğu için güvenilir olun.
Vida kullanıyorsanız, vidalamadan ilkin tabelada pilot delikler açmanız gerekecektir. Bu, ahşabın çatlamasını önlemeye destek olacaktır. Pilot delikler açıldıktan sonrasında vidaları yerine vidalayabilirsiniz. Vidaların tabeladan geçip duvara ya da kapıya girecek kadar uzun olduğu için güvenilir olun.
Kanca kullanıyorsanız tabelanıza müsait boyutta kancalar bulmanız gerekecektir. Kancaları bulduktan sonrasında çivi ya da vida kullanarak bu tarz şeyleri tabelaya takabilirsiniz. Kancaların, tabelanın ağırlığını taşıyabilmeleri için tabelaya sağlam bir halde takıldığından güvenilir olun.
Donanım takıldıktan sonrasında tabelanızı bir duvara ya da kapıya asabilirsiniz. İşareti bir mobilya parçasına ya da başka bir yüzeye yapıştırmak için donanımı da kullanabilirsiniz.
IX. Son Dokunuşlar
Yukarıdaki bütün adımları tamamladıktan sonrasında kişiselleştirilmiş ahşap tabelanız tamamlanmış anlamına gelir! Duvarınıza asabilir, rafa koyabilir ya da sehpanızın süsü olarak kullanabilirsiniz. Yeni yaratımınızın keyfini çıkarın!
S: Ahşap tabela yapmak için hangi malzemelere ihtiyacım var?
Yanıt: Aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
- Odun
- Kir ya da boya
- Aletler (testere, matkap, zımpara kağıdı vb.)
- Süslemeler (pırıltı, kurdele, çiçek vb.)
S: Tabelamı iyi mi tasarlarım?
C: Tabelanızı tasarlamanın birçok yolu vardır. Yapabilirsiniz:
- Ilkin kağıda bir tasavvur çizin
- Bir şablon kullanın
- Tasarımınızı özgür el ile çizin
S: Donanımı tabelama iyi mi eklerim?
C: Donanımı aşağıdaki benzer biçimde muhtelif şekilleri kullanarak tabelanıza ekleyebilirsiniz:
0 Yorum